Csokiműhely

Gyógyító zöldségek csokiba zárva 1.rész -A cékla

Gyógyító zöldségek csokiba zárva-A cékla

 

IMG_1525

 

” Itt van az ősz,itt van újra…..”

De még rengeteg időnk van feltölteni az éléskamránkat és szervezetünk vitaminforrását,ebben nagy segítségünkre vannak az őszi zöldségek,gyümölcsök.

Hűvösebbek a nappalok,ami csokigyártás szempontjából igen kedvező. Jobban szeretem a hűvös estéken az ablakpárkányba kitenni a szilikonformát,hogy megkössön a csoki,mint a hűtőbe.

Szerencsére magasan lakunk,így az a veszély nem fenyeget,hogy megnyalja a házinéni cicája…:))

Körtére  ,vörösáfonyára,birsalmára már mutattunk néhány ötletet,hogyan lehet csokival kombinálni.Most jöjjenek a zöldségek.

Ez úgy indult,hogy a Csokiműhely Kreatív igazgatója napok óta gondolataiba mélyedve járkált a lakásba,majd egy este magára zárta a műhelyajtót(értsd:konyha) és a kiszűrődő zajokból és finom illatokból lehetett  csak tudni,hogy nagy munkában van. Hát igen,ilyen amikor a művész alkot…:) Én pedig kíváncsain vártam,hogy mi készül a kisérleti laborban..:)

És amikor már kezdtem elunni magam,és kezdett rajtam eluralkodni a csalódottság,hogy soha nem derül ki….. ,kinyílt a konyhaajtó és ott állt a mesterművel a kezében. Gyönyörű szív alakú fehércsoki pralinék voltak  tejcsoki talpakon. A töltelékről nem mondott semmit csak,hogy kóstoljam meg. Ahogy beleharaptam,a csoki roppanva tört szét a fogaim között és megjelent a gyönyörű rózsaszín kellemesen lágy,krémes állagú töltelék.  Az ízét semmihez nem tudtam hasonlítani,de mégis ismerősnek tűnt.Finom volt nagyon,de nem jöttem rá. Végül elárulta-tessék megkapaszkodni/leülni: céklazselé titkos adalékokkal.

Ezen nagyon jót derültem,de komoly arcal közölte,hogy tényleg az van benne. És ahogy mégegyszer megkóstoltam a tölteléket,valóban ki lehetett érezni a cékla ízét,de annyira finoman volt elkészítve,ízesítve,hogy  egyáltalán nem volt zavaró.Kedves párom reménykedik benne,hogy így több céklát fogok enni. 🙂

Barátaink N. és A. is kapott belőle. Az első ledöbbenés után (nem nagyon tudták ők sem elsőre elhinni ,hogy valóban céklázselé van benne) ennyit mondott A: “Világbajnok”. Köszönjük az elismerést és örülünk,hogy ízlett.:)

 

Nézzük milyen jótékony hatásai vannak a céklának:

  •  rengeteg vas van benne,így vashiányosoknak kifejezetten ajánlott a fogyasztása

  • A betain a máj méregtelenítő enzimeit támogatja.

  • A kolin elősegíti a májból a felesleges zsírok kiürülését. Szabályozza az emésztést, a nyirokmirigyek, a vese, a húgyhólyag, a gyomor és a belek működését.

  • A betanin (a cékla színanyaga) védi a májat (csökkenti a zsírmájat), gátolja a kórokozó baktériumok elszaporodását, valamint immunerősítő, roboráló és élénkítő hatású.

  • A várandós anyák is bátran fogyaszthatják, hiszen a gumó gazdag folsavban, amelynek megfelelő mennyiségű bevitele a magzat számára különösen fontos. A folsav a magzati fejlődés során, az agy és az idegrendszer működéséhez szükséges anyagok képződésében vesz részt. A terhesség korai szakaszában megfelelő pótlásával, több fejlődési rendellenesség (pl. nyitott gerinc) kialakulásának valószínűsége csökkenthető.

  • Lúgosító hatású. Helyreállítja a szervezet sav-bázis egyensúlyát.

  • Enyhe vízhajtó.

  • Kiemelkedő a vértisztító és vérképző hatása. Segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, ezért kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység, leukémia és malária esetében is.

  • Jó hatással van a vérnyomásra (magas vérnyomás kezdeti stádiumaiban eredményesen szabályozza a vérnyomást), a szívműködésre és az idegrendszer munkájára.

  • Javítja a lábadozó betegek általános állapotát.

  •  Megszünteti a savtúltermelésből származó gyomorpanaszokat. Enyhe hashajtó hatása révén segít székrekedésben. Jótékonyhatású gyomorhurut, aranyér és vakbél-irritáció esetén. Gyulladásgátló!

  • Az emésztésre gyakorolt hatása révén támogatja a fogyókúrát. Ezen kívül kiváló “zsírégető” is.

  • A hatékony tisztítókúrák nélkülözhetetlen része: Fogyasztásával elkerülhető a táplálék és a toxikus anyagok hosszas időzése a gyomorbélcsatornában, így csökkenti az ebből eredő különböző betegségek kockázatát. Serkenti a máj, a belek és a vese működését, fokozza a méreg- és a salakanyagok eltávolítását.Megszünteti a toxikus anyagok okozta bőrbetegségeket, fejfájást és letargiát. Méregteleníti az agyat a fémektől (pl. alumínium), javítja az általános közérzetet.

  • Rákellenes: A cékla hatékonyan lép fel a rosszindulatú daganatokkal szemben. Csökkenti a kemoterápia mellékhatásait!

  • Influenza és meghűlés ellen sikeresen alkalmazható. Növeli a vírusos fertőzésekkel szembeni ellenálló-képességet.

  • Pattanások és a fejbőr korpásodása ellen is hatékony.

  • Sebgyógyításra is kiválóan alkalmas.

Tehát tessék sok-sok céklát enni akár így,akár úgy!! 🙂

 

IMG_1519

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Google

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!