Csokiműhely

Mézeskalácsos berlini fánk szilvalekvárral bolondítva

Mézeskalácsos berlini fánk szilvalekvárral bolondítva

 

rezept-berliner-spekulatiusberliner-adventsgebc3a4ck-weihnachtsbc3a4ckerei-zuckerzimtundliebe-spekulaas-speculaas-donuts-2

Ez egy igazán különleges töltött fánk. Tökéletes a fűszerek és a szilva összhatása:)

 

Hozzávalók:

  • 250 ml szoba hőmérsékletű író
  • 60 g cukor
  • 1 cs szárított élesztő
  • 60 ml meleg víz
  • 700 g liszt
  • 2,5 tk mézeskalács fűszerkeverék
  • 100 g olvasztott vaj
  • 3 tojás
  • 1 csipet só
  • szilvalekvár

 

Elkészítés:

Az írót, a cukrot és a vizet egy magas edénybe öntjük,beleszórjuk az élesztőt és 10 perc alatt felfuttatjuk.

A lisztet, a fűszerkeveréket,az olvasztott (de már nem forró) vajat, a felvert tojásokat és a sót egy tálba öntjük és jól összekeverjük.

Hozzáöntjük  az élesztős keveréket és kézzel,vagy géppel sima tésztává gyúrjuk. Ha nagyon ragacsos a tészta,tegyünk hozzá egy kevés lisztet.

A tésztát egy enyhén kiolajozott tálba tesszük,letakarjuk és 90 percig kelesztjük.

Ha megkelt , 1 cm vastagra kinyújtjuk ,meglisztezzük és kiszaggatjuk. (kör alakú kiszúró formával vagy egy pohár segítségével.)

A kiszaggatott fánkokat sütőpapírra tesszük,konyharuhával letakarjuk és 30 percig pihentetjük.

Egy edényben az olajat 175 C-ra forrósítjuk. (A hőmérséklet fontos,mert ha az olaj túl hideg,a fánkok teleszívják magukat olajjal, és nem sülnek meg,ha pedig túl forró, a fánkok külseje megég, a belseje pedig nyers marad.)

Ha valakinek nincs hőmérője,egy fakanál végét dugja az olajba és ha buborékok képződnek körülötte,akkor tökéletes a hőmérséklet.

1-2 fánkot óvatosan tegyünk az olajba,ha az alja szép aranybarnára sült,fordítsuk meg és a másik felét süssük meg.

A kisült fánkokat papírtörlőre tesszük és lecsöpögtetjük.

A meleg fánkokat porcukorba forgatjuk,majd egy habzsák segítségével megtöltjük a lekvárral.

 

rezept-berliner-spekulatiusberliner-adventsgebc3a4ck-weihnachtsbc3a4ckerei-zuckerzimtundliebe-spekulaas-speculaas-donuts-7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!