Mézeskalácsos berlini fánk szilvalekvárral bolondítva
Ez egy igazán különleges töltött fánk. Tökéletes a fűszerek és a szilva összhatása:)
Hozzávalók:
- 250 ml szoba hőmérsékletű író
- 60 g cukor
- 1 cs szárított élesztő
- 60 ml meleg víz
- 700 g liszt
- 2,5 tk mézeskalács fűszerkeverék
- 100 g olvasztott vaj
- 3 tojás
- 1 csipet só
- szilvalekvár
Elkészítés:
Az írót, a cukrot és a vizet egy magas edénybe öntjük,beleszórjuk az élesztőt és 10 perc alatt felfuttatjuk.
A lisztet, a fűszerkeveréket,az olvasztott (de már nem forró) vajat, a felvert tojásokat és a sót egy tálba öntjük és jól összekeverjük.
Hozzáöntjük az élesztős keveréket és kézzel,vagy géppel sima tésztává gyúrjuk. Ha nagyon ragacsos a tészta,tegyünk hozzá egy kevés lisztet.
A tésztát egy enyhén kiolajozott tálba tesszük,letakarjuk és 90 percig kelesztjük.
Ha megkelt , 1 cm vastagra kinyújtjuk ,meglisztezzük és kiszaggatjuk. (kör alakú kiszúró formával vagy egy pohár segítségével.)
A kiszaggatott fánkokat sütőpapírra tesszük,konyharuhával letakarjuk és 30 percig pihentetjük.
Egy edényben az olajat 175 C-ra forrósítjuk. (A hőmérséklet fontos,mert ha az olaj túl hideg,a fánkok teleszívják magukat olajjal, és nem sülnek meg,ha pedig túl forró, a fánkok külseje megég, a belseje pedig nyers marad.)
Ha valakinek nincs hőmérője,egy fakanál végét dugja az olajba és ha buborékok képződnek körülötte,akkor tökéletes a hőmérséklet.
1-2 fánkot óvatosan tegyünk az olajba,ha az alja szép aranybarnára sült,fordítsuk meg és a másik felét süssük meg.
A kisült fánkokat papírtörlőre tesszük és lecsöpögtetjük.
A meleg fánkokat porcukorba forgatjuk,majd egy habzsák segítségével megtöltjük a lekvárral.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: