Azték csokoládé chilivel és vaníliával
A kakaó növény története az i.sz.600 körüli időkig Közép-Amerikába, a Maya birodalomba vezethető vissza. A kakaóbab értékes fizetőeszköz volt, és a szertartások kellékeként szolgált a mayáknál. A kakaóbabból készült folyékony szubsztanciát chocolatl-nak nevezték. A csokoládé bár nem volt éppen ízletes, de a vezetők itala volt, mely megbecsült helyet foglalt el mindenféle diplomáciai tárgyalás során is. A történelem során a maya központok nagy része elnéptelenedett, i.sz. 1.000-re az utolsó város is kihalt. Helyüket az aztékok vették át.
Az azték birodalom a i.sz. XIII. századra érte el virágkorát. A legyőzött, beolvasztott törzsek kakaóbabot adtak hódolatuk jeléül. XVI. századra a chocolatl Montezuma uralkodó kedvenc italává vált,
A csokoládé beépült az azték legendába: a kukorica az istenek eledele, itala pedig a csokoládé.
Hozzávalók:
- 1/2 chili paprika
- 250 g étcsokoládé
- 1 l tej
- 1/2 vanília
- 80 g kakaópor
- 100 g cukor
- 3 ek méz
- 1 csipet só
Elkészítés:
A paprikát megmossuk,hosszában kettévágjuk, és kiszedjük a magokat. Apró darabokra vágjuk és félre tesszük.
A csokoládét durva reszelőn lereszeljük.
A tejet egy lábosba öntjük. A vaníliát hosszában ketté vágjuk ,a magokat kikaparjuk és a vaníliarúddal együtt a tejhez adjuk.
A tejet felforraljuk,majd levesszük a tűzről.
A csokoládét,a kakaóport,a mézet és a sót a vaníliás tejhez adjuk és jól elkeverjük.
Szűrjük le és még forrón tálaljuk.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: